Laura, Bristol

Πριν έρθει στο Prince’s Trust, η Laura εργαζόταν σε μία οργάνωση για τη νεανική τέχνη. Έχοντας εγκλωβιστεί σε ένα ρόλο για τον οποίο ένιωθε απροετοίμαστη και χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, η Laura κατέληξε να βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ανθυγιεινό και αγχογόνο εργασιακό περιβάλλον.

«Ένιωθα ότι δεν αναγνωριζόταν η δουλειά που έκανα και αυτό ξεκίνησε να έχει επιπτώσεις σε εμένα και στην ψυχική μου υγεία. Δεν ένιωθα καθόλου όμορφα στη δουλειά μου, και δεν λάμβανα ικανοποίηση και χαρά από την εργασία μου. Αλλά δεν είμαι άνθρωπος που παραμένει σε τέτοιου είδους καταστρεπτικές πορείες όταν είμαι δυσαρεστημένη.»

Ως έφηβη, η Laura είχε δυσκολευτεί πολύ στο σχολείο και παραδοσιακά, το ακαδημαϊκό περιβάλλον δεν ήταν το δυνατό της σημείο. Λέει χαρακτηριστικά: «Είχα μείνει με την αίσθηση ότι όταν τα πράγματα πάνε στραβά, έχω αποτύχει, ή ότι εγώ ήμουν γενικότερα αποτυχημένη. Αν και είχα προσπαθήσει να το διορθώσω στα ενήλικα χρόνια μου, η εργασιακή θέση στην οποία βρισκόμουν επιδείνωνε αυτή την αίσθηση.»

Αφού δημιούργησε μια μικρή δισκογραφική εταιρεία στο πλαίσιο της οργάνωσης στην οποία εργαζόταν, η Laura αναγνώρισε τη σημαντική έλλειψη γυναικών στη μουσική βιομηχανία. Κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης με μερικές νεαρές γυναίκες σε ένα στούντιο ηχογράφησης, η Laura βρέθηκε να εξηγεί γιατί το στούντιο αποτελούνταν αποκλειστικά από άντρες.

«Ήθελα να ενθαρρύνω τις νέες γυναίκες με τις οποίες συνεργαζόμουν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία, αλλά τις έβλεπα απρόθυμες να το κάνουν, επειδή γνώριζαν ότι θα έπρεπε να εργαστούν 10 φορές πιο σκληρά για να αναγνωριστούν. Αυτό πυροδότησε την ιδέα της δημιουργίας ενός ασφαλούς, υποστηρικτικού περιβάλλοντος ώστε νέες γυναίκες που ενδιαφέρονται για τη μουσική να αναδειχθούν δημιουργικά ».

Έχοντας ήδη παρακολουθήσει το μοντέλο για τη δημιουργία μίας επιτυχημένης δισκογραφικής εταιρείας, η Laura εμπνεύσθηκε για να δημιουργήσει μια δισκογραφική εταιρεία με τον τρόπο που ήθελε, χωρίς τους περιορισμούς και την αρνητικότητα που είχε η εργασιακή της θέση. Η Laura εγκατέλειψε τη δουλειά της και άρχισε να αναλαμβάνει μικρές δουλειές σε επίπεδο αυτό-απασχόλησης. Έχοντας συνεργαστεί με το Prince’s Trust σε προηγούμενους ρόλους της, η Laura ήρθε στη σειρά σεμιναρίων του προγράμματος Enterprise προκειμένου να συζητήσει τις επιλογές που είχε για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της.

«Ήρθα στο Prince’s Trust γνωρίζοντας ότι στη μουσική, πέρα από την ίδια την τέχνη, υπάρχουν πολλοί ρόλοι και εμπλέκονται πολλές δεξιότητες που μπορούν να αποκτηθούν με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ήθελα να χρησιμοποιήσω το πρόγραμμα Enterprise ως έναν τρόπο δημιουργίας των θεμελίων της Saffron Records.»

Η σειρά σεμιναρίων του προγράμματος Enterprise του Prince’s Trust επέτρεψε στη Laura να μάθει τα βασικά στοιχεία της λειτουργίας μιας επιχείρησης και της αυτό-απασχόλησης. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ως ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της Saffron Records το υποστηρικτικό υλικό που έλαβε και το χρόνο με τον επιχειρηματικό μέντορα που της ανατέθηκε.

«Οι διαδικασίες που απαιτεί η λειτουργία της δική σου επιχείρησης είναι τόσο σκληρές που το να έχεις κάποιον να αφιερώσει τον χρόνο να σου τα εξηγήσει όλα είναι ανεκτίμητο. Έχω δημιουργικό μυαλό και έτσι το γεγονός ότι μου δόθηκαν έτοιμα πρότυπα και δομές στις οποίες μπορούσα να βασιστώ για τη χρηματοοικονομική διαχείριση της επιχείρησής μου ήταν καταπληκτικό. Προστρέχω σε αυτά ακόμα και σήμερα!»

«Όταν ξεκίνησα τα σεμινάρια του προγράμματος Enterprise, νόμιζα ότι η Saffron θα γινόταν απλώς μία δισκογραφική εταιρεία. Ωστόσο, μέσα από συζητήσεις με τον μέντορά μου και το προσωπικό του Prince’s Trust, μπόρεσα να δώσω μεγαλύτερη σημασία στην ηθική διάσταση της Saffron –με τις γυναίκες να παίρνουν δημιουργικό έλεγχο στη μουσική δημιουργία– και να δω πώς θα μπορούσε αυτό να εξελιχθεί.»

Η Laura έκτοτε έχει αναπτύξει κατά πολύ το μοντέλο και διευρύνει την επιχείρησή της, ώστε να συμπεριλάβει την κατάρτιση των καλλιτεχνικών και την εκπαίδευση στη μουσική τεχνολογία. Η Saffron Records πάει από το καλό στο καλύτερο και συνεχίζει να ωριμάζει μέσα από τη σύναψη κομβικών εταιρικών σχέσεων.

Είναι πλέον Συνεργάτης Ανάπτυξης Ταλέντων με το Ίδρυμα PRS, δίνοντας του τη δυνατότητα να παρέχει προγράμματα κατάρτισης καλλιτεχνών. Παρέχει επίσης προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης με την dBs Music και την Bristol Women in Music.

Τον Απρίλιο του 2018, η Saffron Records και το Prince’s Trust συνεργάστηκαν για να υλοποιήσουν ένα πρωτοποριακό, νέο πρόγραμμα, το Get Started, για να δώσουν σε γυναίκες ηλικίας 16-25 ετών τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μουσική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης στη μουσική παραγωγή, το DJing και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

«Είμαι πολύ υπερήφανη που η Saffron Records μου επέτρεψε να μείνω στην κοινότητα του Prince’s Trust, μιας και έγινε συνεργάτης υλοποίησης για ένα πρόγραμμα Get Started in Music στο Bristol.»

Απασχολώντας επί του παρόντος τέσσερις τακτικούς ελεύθερους επαγγελματίες και ένα δίκτυο 12 ακόμη, που συμβάλλουν στην επιχείρηση, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για τη Laura και τη Saffron Records.

«Για πολλούς νέους, το κόστος του μουσικού εξοπλισμού και της μουσικής τεχνολογίας αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για την είσοδο στον κλάδο. Ο στόχος μου για το μέλλον είναι να αποκτήσω ένα δικό μου στούντιο πλήρως εξοπλισμένο, στο οποίο γυναίκες από κάθε υπόβαθρο – οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, διαφορετικές εθνότητες – μπορούν να έρθουν και να εργαστούν δημιουργικά σε ένα υποστηρικτικό χώρο.»

«Δεν μπορούσα να φανταστώ να μην δουλεύω για τον εαυτό μου, και μου αρέσει πάρα πολύ η Saffron Records και αυτό που κάνουμε, γι ‘αυτό είμαι απίστευτα αφοσιωμένη στο να το επιτύχει. Σίγουρα θα πρότεινα το πρόγραμμα Enterprise σε οποιονδήποτε θέλει να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση, και μάλιστα το κάνω συχνά. Δεν μπορώ καν να σκεφτώ πού θα ήμουν τώρα αν δεν είχα απευθυνθεί στο Prince’s Trust.»